Nadat het wort in je gistvat zit kun je het gist toevoegen. Voor de beginner is het gebruik van gedroogde gist het eenvoudigste. Dit noemen we ook wel korrelgist. Deze is meest verkrijgbaar in kleine zakjes van 10 tot 11,5 gram en voldoende om 10 tot 20 liter bier te vergisten. Nadat het wort afgekoeld is en eventueel belucht dan strooi je deze korrelgist gewoon over je wort heen. Het kan voorkomen dat de helft van de gistcellen afsterft en deze kan je voor de tijd tot leven wekken door deze te hydrateren. Naast de discussie over het beluchten van het wort komt deze ook wel eens naar voren en vraagt men zich af of de gisting sneller of beter plaatsvindt door eerst te hydrateren.
In de vloeibare gisten is meer keuze dan in de droge korrelgisten. Dit kan een reden zijn om voor een vloeibare gist te kiezen. Je hebt van vloeibare gisten veel meer nodig dan van droge gist. Bij grotere hoeveelheden kunnen de kosten dus behoorlijk oplopen. Raadzaam is het om van vloeibare gist een starter te maken. Hoe je dat doet leggen we je op een ander deel van de website uit.
Voor de beginner is de beste keuze een droge gist. Bewaar deze gist op een koele plek! Naast deze 2 varianten van gist ( korrelgist / vloeibare gist ) is er nog een verschil in bovengist en ondergist. Deze 2 gisten werken op andere temperaturen. Bovengisting vindt plaats bij een temperatuur van 15-25 °C. Ondergist werkt tussen een temperatuur van 4-12 °C.
De hoofdgisting duurt ongeveer 3 tot 5 dagen bij bovengist en 5 tot 10 dagen bij ondergist. Heb geduld, want er zijn soorten gist die superlang door kunnen gaan. Je kan je jongbier gaan bottelen als na 2 dagen het eind SG stabiel is en niet meer veranderd.