Nadat het wort gekookt heeft moet het gekoeld worden zodat het gist toegevoegd kan worden. Dit koelen kan via meerdere methodes.
Gootsteen / speciekuip / badkuip
De eenvoudigste manier is door je pan in koud water te zetten met eventueel wat zakken ijsblokjes in het water. Door het water te verversen of te laten lopen gaat het koelen sneller.
Dompelkoeler / koelspiraal
De dompelkoeler of koelspiraal moet aan het eind van het koken even een minuut of 10 meekoken om steriel te worden. Als de kooktijd voorbij is kan de verwarming uit en moet er koud leidingwater door de spiraal lopen. Hierdoor koelt je wort af naar de temperatuur die het moet hebben om de gist toe te voegen.
platenwisselaar / tegenstroomkoeler
Als het gist toegevoegd wordt aan te heet wort kan je vreemde smaken in je bier krijgen genaamd esters. Het is een beetje afhankelijk van de gistsoort of je deze snel krijgt of niet. Ook kan het gist sterven waardoor je vergisting niet gaat starten.