Stap 1 – Schroten

Om te starten met het brouwen van bier is de eerste handeling die je uit moet voeren schroten. Door het schroten ontstaan er enzymen die zetmeel om kunnen zetten in suikers. De suikers worden later door het gist gebruikt om alcohol en koolzuur te vormen. Tijdens het schroten plet je het mout omdat je de hele moutkorrels niet kunt gebruiken om mee te brouwen. We hebben het hier niet over het fijnmalen van de korrels want anders kun je later problemen met het filteren krijgen. Het schroten is een belangrijk proces omdat het kaf wat los komt van de gerst dus niet beschadigd mag worden. Daarnaast zou de tannine die in het kaf zit een wrange bijsmaak kunnen geven aan het bier. Soms wordt er ook zetmeel toegevoegd aan de gedroogde mout. Je kan de mout ook licht bevochtigen voor je het gaat schroten. Omdat geschrote mout snel in kwaliteit achteruit gaat kun je het beste de mout kort van te voren zelf schroten.

Er zijn 2 verschillende soorten molen beschikbaar voor hobbybrouwers. Schijvenmolens en walsenmolens.

Schijvenmolen ;

schijvenmolen

In een schijvenmolen zit een vaste schijf en een bewegende schijf. De korrels worden vermalen en door aan de stelschroef aan de voorkant van de schijvenmolen te draaien kun je de fijnheid instellen. Daarnaast kun je de afstand tussen de schijven verkleinen waardoor je het mout zelfs tot meel kunt vermalen. Schroot je te fijn met een schijvenmolen dan krijg je later in het proces problemen met het filterbed. De schijvenmolen klem je vast op de rand van een tafel of aan een plank bijvoorbeeld. Wil je goedkoop? Ga dan voor de schijvenmolen.

Walsenmolen ;

walsenmolen

Met behulp van een walsenmolen vermaal je het mout niet maar plet je het. Hierdoor blijft de kaft intakt en voorkom je problemen met je filterbed.
In een walsenmolen kun je meer mout kwijt dan in een schijvenmolen. In de gangbare modellen voor hobbybrouwers kun je 2 – 3 kilo mout kwijt.

Het prijsverschil tussen een schijvenmolen en walsenmolen is al snel 75 euro.

Ga door naar stap 2