Wanneer je bier in aanraking komt met zuurstof, kan je bier gaan oxideren. Dit kan gebeuren tijdens het hevelen bijvoorbeeld als je bier van het gistvat in de bottelemmer klettert in plaats van dat het netjes tegen de wand stroomt. Ook tijdens het bottelen kan je met oxidatie te maken krijgen.
Wanneer je bier is gaan oxideren merk je dat vooral aan de smaak. De smaak van het bier begint op papier/karton te lijken.
Oxidatie is altijd van toepassing op bier want ook door zonlicht ontstaat oxidatie. Daarom moet je bier eigenlijk altijd koel en donker bewaren. Sommige biersoorten gaan kwalitatief sneller achteruit. Een pils gaat sneller in kwaliteit achteruit dan een barley wine of stout. Deze zijn dus ook langer te bewaren. Gemiddeld voor een hobby brouwer is een biertje 12 maanden te bewaren nadat het op fles is gegaan. Zoals hiervoor geschreven is het echter wel afhankelijk van de biersoort.
Soms heb je een bier gebrouwen die qua smaak of geur afwijkend is. Bewaar deze dan een periode en proef het bier opnieuw.