Met behulp van het begin SG en het eind SG kun je het alcoholgehalte van een gebrouwen bier berekenen. Dit zal altijd een benadering blijven […]
Lees verderVraag en antwoord
BIAB – Brew in a bag
De BIAB brouw methode is een manier van brouwen waarbij de mout in een zak verwarmd wordt in een pan. Het maischen en koken doe […]
Lees verderBottelen – Wanneer kan ik bottelen?
We zien dat beginners vaak de vraag stellen wanneer ze kunnen bottelen. We willen je hierbij eerst wijzen op tip 3 van onze hoofdpagina. Geduld! […]
Lees verderGisten – Hoe kan ik controleren of mijn gistvat lekt?
Bij de starterssets die verkocht worden zit meestal een goedkope emmer en dan kun je te maken krijgen met een lekkend gistvat of emmer. Je […]
Lees verderGisten – Welke verschillende soorten gist zijn er?
Gist kan onderverdeeld worden in 2 groepen ; Ondergist en bovengist. Voor pilsners gebruikt men ondergist. Deze heeft een trage vergisting en werkt bij temperaturen […]
Lees verderIBU – International Bitterness Units
IBU staat voor International Bitterness Unit en geeft aan hoe bitter het bier is. Bier wordt bitter door verschillende bronnen. Geroosterde mout, kruiden en hop. […]
Lees verderMaischen
In deze stap moet het zetmeel in de mout door enzymen omgezet worden in suikers. Daartoe wordt in een ketel (maischpan) het geschrote mout toegevoegd […]
Lees verderMoutextract – Hoe brouw ik bier uit een blik met moutextract?
Wist je dat het niet moeilijk is om zelf een lekker potje bier te maken? Het eenvoudigste is om te beginnen met blikken met moutextract. […]
Lees verderOxidatie
Wanneer je bier in aanraking komt met zuurstof, kan je bier gaan oxideren. Dit kan gebeuren tijdens het hevelen bijvoorbeeld als je bier van het […]
Lees verder